Återvinning när Studenternas får nytt konstgräs

Vi byter konstgräs på Studenternas och återanvänder det i flera led. Den gamla mattan får nytt liv på Vretavallen i Storvreta.

Konstgräsbyte_Studenternas.jpg

Att byta konstgräs på en fotbollsplan är ett omfattande projekt. Det tar cirka två veckor att byta underlaget på Studenternas. Den 30 juni testar Fifa underlaget, 3 juli beräknas det vara klart och den 8 juli är det första match. 

– Först dammsuger vi upp gummigranualtet i den gamla mattan. Den skärs upp och rullas i två meter breda rullar, säger Hanna Ljungberg, fastighetschef.

Under ligger en så kallad sviktpad, en matta som är ungefär tolv millimeter tjock och gör så att underlaget blir lagom mjukt.

– Vi säkerställer att sviktpaden har en bra funktion innan vi rullar ut den nya mattan, limmar kanterna och lägger på gummigranulatet.

Likadan, men lite bättre

Den nya gräsmattan är nästan identisk med den gamla, det blir lite bättre kvalitet och lite tjockare stråtäthet på den nya mattan.

Konstgräs för elitspel håller för 6 000–8 000 timmars användning. Det nuvarande underlaget lades 2019 då Studenternas gick från naturgräs till konstgräs.

– Konstgräset är fortfarande i gott skick och håller många år till för spel och träning, säger Hanna.

Konstgräset återanvänds

Konstgräset återanvänds därför på Vretavallen i Storvreta och beräknas vara på plats där den 14 juli. Vretavallens gräs flyttas i sin tur troligen till Fålhagens idrottsplats, som idag är en grusplan. Ett sätt att använda materialet på ett hållbart sätt samtidigt som det blir en kostnadsbesparing på ett par miljoner kronor.

Arbetet på Studenternas beräknas vara klart 3 juli, i god tid för att Uppsala Fotboll, Sirius och Dalkurd kan träna inför sina kommande matcher på Studenternas. Redan den 8 juli möter Uppsala Fotboll Kristianstad och 9 juli kommer Hammarby till Studenternas för match mot Sirius.

Projektledare är Daniel Jansson.

Läs mer om Studenternas fotbollsarena

Läs mer om Vretavallen

Konstgräsbyte_hjullastare.jpg

28 juni 2023