Ny festival på ny plats

Homecoming Festival är en ny musikfestival som arrangeras på Polacksbacken i centrala Uppsala 30–31 augusti. På en pressträff på Studenternas i veckan avslöjade arrangören att Zara Larsson blir festivalens huvudartist.

Homecoming festival 900x600.jpgUppsala kommun, länsstyrelsen och polisen har beslutat att prova exercisfältet Polacksbacken som en ny plats för stora evenemang.

Som ett första steg arrangeras 30–31 augusti en ny musikfestival på platsen, Homecoming festival.

– Det är fantastiskt roligt att vi får den här typen av festival till Uppsala! Det här ökar attraktiviteten i vår kommun – det ska vara roligt att bo i Uppsala, det ska vara roligt att besöka Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande som deltog på pressträffen.

Zara Larsson huvudartisten

Arrangören Homerun avslöjar att Zara Larsson blir festivalens huvudartist. Fler av Sveriges största artister och ett par internationella kommer att uppträda, enligt Homerun. Musikinriktningen är modern och populär musik för Spotify-generationen i åldrarna 18–40 år.

Namnet "Homecoming" anspelar på återkomsten till terminen för studenter, både på universiteten och gymnasiet, med festivalen som det stora avstampet.

– Festivalen kommer att komplettera Uppsalas kulturutbud och det är viktigt med ett varierat utbud. För mig är det också positivt med en kulturell mötesplats för unga vilket den här festivalen har möjlighet att skapa, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

10 000 besökare per dag

Målet är att få 10 000 besökare per dag, att festivalen blir årligen återkommande och att Polacksbacken blir en fast plats i Uppsala för större utomhusevenemang.

– Sedan Kap fick en ny plan har vi letat efter en ny plats för stora festivaler och evenemang inom nöje och idrott. Polacksbacken är perfekt för det. Efter musikfestivalen ska vi gemensamt utvärdera och förhoppningsvis kan vi gå vidare med festivaler och evenemang många år framöver, säger Staffan Littmarck på Uppsala Arenor och fastigheter som har varit ansvarig i förhandlingarna.

Biljetter släpps 28 februari

Homecoming festival arrangeras av Homerun Festivals som driver flera stora festivaler i Sverige, som Brännbollsyran i Umeå, Bonfire Festival i Linköping och Bayside Festival i Helsingborg.

Kommunen upplåter marken genom Uppsala arenor och fastigheter som är ett kommunalt bolag med uppdrag att äga, förvalta och utveckla arenor och fastigheter. Bolaget har även i uppdrag att utveckla Uppsala som evenemangsplats.

Fler artister släpps i etapper fram till festivalen. Biljetterna till festivalen släpps onsdag 28 februari 12.00 på homecomingfestival.se.

29 februari 2024