Uppsala rustar för att stå emot extrema väderhändelser

Fålhagen ligger lågt och saknar avrinningsvägar för vatten, vid stora regn riskerar området att drabbas av översvämningar. I samband med upprusningen av Fålhagens IP passar man på att sänka fotbollsplanen med 50 cm och fylla ut med sand för att kunna ta emot större mängder vatten.

1.png

I takt med att de hårdgjorda ytorna i staden ökar så blir det allt svårare att hantera skyfall och stora regn, klimatförändringar kan leda till att vi får fler och större regn att ta hand om i framtiden.

Att använda fotbollsplaner och parkytor som översvämningsytor bedöms av kommunen vara en god lösning eftersom ytan mycket sällan kommer att svämmas över och att det vid dessa tillfällen ur ett samhällsperspektiv bedöms vara bättre att fotbollsplanerna svämmas över än att omgivande villatomter och gator översvämmas.

För att staden ska stå rustad mot skyfall och klimatförändringar jobbar Uppsala kommun systematiskt med klimatanpassning. Alla kommunens nämnder och bolag har ett ansvar att lösa sina egna utmaningar, klimatanpassningar måste vägas in i alla planerade och pågående projekt.

2.png

3.png

11 juli 2024