Rosendals multihus färdigt

Bygga en fullstor sporthall ovanpå ett bibliotek, går det? Ja. Nu står Rosendals multihus så gott som färdigt, med två idrottshallar, bibliotek och lokal för kulturskolan.

Rosendals multihius, exteriörBiblioteket har flyttat in och de första handbollsträningarna har genomförts i nybyggda Rosendals multihus. Det är en rätt spektakulär byggnad, med bredsida mot Rosendals torg.

Fasaden tar för sig med sin skimrande skifferklädnad och gyllene diagonala linjer som går över i stora fönsterpartier, men är samtidigt inbjudande.

Ljudisoleringen en utmaning

Daniel Jansson som är projektledare för bygget är nöjd med att så gott som allt har kommit på plats och i tid inför invigningen. Han konstaterar att det har varit flera utmaningar i att möta de olika verksamheternas behov, inte minst med ljudisolering. Handbollen i Uppsala får sin nya hemvist på andra våningen, ovanpå biblioteket.

- Det är akustiklösningar i vartenda rum. Golvet är uppreglat med extra isolering och stegljudsdämpande mattor, säger han.

30 meter långa limträbalkar

De synliga takbalkarna i limträ i idrottshallen är en imponerande syn.

- De är 30 meter långa, jättemaffiga! Längre går det inte att få transporterat genom stadsbebyggelse.

Även den yttre gestaltningen av byggnadens sticker ut. Uppsalas förre stadsarkitekt var inblandad i den redan inför bygglovsstadiet. Delar av fasaden pryds av ett designat kakel som en konstnär har tagit fram.

- Det ser inte ut som vilken idrottshall som helst, säger Daniel.

Invigning 26 oktober

Rosendals multihus invigs under Rosendalsdagen 26 oktober. Byggnaden omfattar:

• En fullstor idrottshall (43x23 meter)

• En liten idrottshall (21x11 meter)

• Bibliotek, inklusive hörsal för 100 personer

• Kulturskola (danslokal med läktare)

Rosendals multihus rymmer en fullstor sporthall som n´blir hemmaplan för handboll

Läs mer om Rosendals multihus 

1 oktober 2024