Uppsala stadshus fick pris som årets bygge

Uppsalas totalrenoverade stadshus har utsett till årets bygge av branschtidningen Byggindustrin. Upplägget att bevara mycket från den 60 år gamla byggnaden och ändå få till en låg energiförbrukning i en arbetsplats för 1 800 medarbetare var viktiga delar i juryns beslut.

Under tidningen Byggindustrins gala stod Uppsala stadshus som vinnare av huvudpriset Årets bygge. Projektet prisas för det goda samarbetet i ett stort och utmanande projekt med hållbarhet i fokus. Peab har varit entreprenör och Uppsala arenor och fastigheter har stått som beställare.

– Med tanke på att Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris där juryn, förutom byggnadens mervärden, väger in faktorer som hög arbetssäkerhet på byggplatsen och att projektet hållit budget så känns det väldigt roligt att vårt stadshus belönats med denna fina utmärkelse. Detta är alla uppsalabors pris då vi nu har ett stadshus som med kontaktcenter och mötesytor blir ett viktigt kommunikationsnav som ska underlätta livet i kommunen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inom projektet har 10 000 kvadratmeter byggts om 16 000 kvadratmeter har byggts till. I och med att stadshuset nu kan inrymma upp till 1 800 människor, så har Uppsala kommun kunnat lämna 25 av sina 30 tidigare adresser och därmed göra kommunens tjänster mer lättillgängliga för invånarna.

– Alla medverkandes starka vilja att uppfylla målen, omsatt i en berikande samverkan, lade grunden till detta lyckade projekt, säger Gabriel Vikholm, senior adviser på Uppsala arenor och fastigheter.

Juryns motivering

Tidningen Byggindustrins motivering till priset lyder:

Vinnaren av Årets Bygge 2022 är ett stort och utmanande projekt med många intressenter. Alla inblandade har haft projektets bästa i fokus, jobbat nära varandra och inte varit rädda för att prova nya lösningar sida vid sida med beprövad teknik. Projektet visar att det är fullt möjligt att utgå från det vi redan har, samtidigt som det kan kompletteras med helt nya lokaler. Nära noll energi har uppnåtts i ett 60 år gammalt hus. Stort grattis till Uppsala stadshus, totalvinnare av Årets bygge 2022!

En officiell invigning av stadshuset för allmänheten planeras den 14 maj.

Läs mer om priset på byggindustrin.se

28 mars 2022